RAW nebo JPEG? Co by měl vědět každý začínající fotograf
Za časů klasické fotografie pro vás focení zdaleka nekončilo stisknutím spouště fotoaparátu. Obraz se snímal na fotografický film, který jste si museli pracně vyvolat v temné komoře. Víte, k čemu se používala vývojka a ustalovač? V éře digitální fotografie už nic z toho nepotřebujete. Ani dnes ale okamžikem pořízení fotky nemáte hotovo. Temnou komoru nahradila pracovna s počítačem. Obraz už nezachycujeme na pásek s negativy, ale do digitálního formátu RAW nebo JPEG na paměťové kartě. Dobře, ale co ta písmena znamenají? Jak se v tom vyznat? Který formát zvolit? Pokud si kladete stejné otázky, odhoďte rozpaky a čtěte dál. K otázce grafických formátů RAWů a „džejpegů“ vám povím všechno, co bych si přála vědět, když jsem začínala fotit (a nenacházela odpovědi).
Co je to JPEG?
S rozvojem technologií v 80. letech minulého století vyvstala otázka, jak do digitálního světa přenést fotorealistické obrázky – jak je ukládat a sdílet. Pomyslný oříšek rozlouskli odborníci z Joint Photographic Experts Group (JPEG, ha!), kteří přišli se stejnojmenným standardem pro ztrátovou kompresi. Formát JPEG umožnil zmenšit grafické soubory tak, že odstranil část vizuálních dat, ale zároveň zachoval dostatečnou kvalitu vnímanou lidským okem.
Kompromis mezi velikostí a kvalitou obrázků ve formátu JPEG (dřív také JPG) využíváme právě v digitální fotografii. Dostatečně malé soubory můžeme ukládat na omezené úložiště ve fotoaparátu nebo rychle načíst na webu. Fotka v JPEGu je soubor připravený zářit na výsluní vaší instagramové galerie nebo v příspěvku na blogu. Díky svému univerzálnímu využití je JPEG nejrozšířenějším formátem obrazových souborů dodnes. Co když ale kompromis v kvalitě přijatelný není? Co když si přejeme zobrazit snímek co nejvěrněji?
Co je to RAW?
Název RAW ne náhodou pochází z anglického raw s významem syrový či hrubý. Jedná se o formát, který skutečně představuje surová, nezpracovaná obrazová data tak, jak je zachytil snímač vašeho fotoaparátu. Nejde proto o zkratku, přestože se píše s velkými písmeny. RAWy de facto představují digitální obdobu analogového negativu – vstupního materiálu, ze kterého si i dnes musíte výslednou fotku teprve vyrobit.
Kde najdete RAWy? Surová data jsou ukryta v souborech ve vašem fotoaparátu. Jednoduše je poznáte podle přípony .CR3 (Canon Raw), pokud fotíte Canonem, .NEF (Nikon Electronic Format), pokud jste nikoňáci nebo .DNG (Digital Negative), což je formát vyvinutý společností Adobe. Protože vstupní data nejsou nijak zkomprimovaná (zmenšená), jsou soubory v tomto formátu výrazně větší než JPEG. Soubor RAW je až šestkrát větší než JPEG.

RAW versus JPEG: Jak vybrat ten správný formát pro vás
Ještě než se vydáte s foťákem v ruce ulovit svůj první východ slunce, je třeba si ve fotoaparátu nastavit výstupní formát, do jakého se vám fotky budou ukládat. Odnesete si domů skvostné snímky Petřína ve zlaté hodince v RAWu nebo v JPEGu? Zapeklité, viďte. Oba přístupy mají svá pro a proti.
Proč fotit do JPEGu
Pokud fotíte do JPEGu, všeobecně oblíbeného výstupního formátu digitální fotografie, „zázračně“ se vám na paměťové kartě po vyfocení snímku objeví soubor – fotka, která je teoreticky připravená do světa sbírat vám lajky na sítích. Pár věcí byste ale měli vědět.
Jedná se o JPEG, takže došlo k určité ztrátě kvality, neboť ve fotce část obrazových dat chybí (kompromis, vzpomínáte?). Měli byste také vědět, že do vašeho díla někdo zasáhl, a nemyslím jen „džejpegovou“ kompresi. Byl to váš fotoaparát, který za vás na surové fotce automaticky provedl základní grafické úpravy, jako je redukce šumu nebo aplikace barevného profilu. Pro příklad takové fotky se podívejte na levou část obrázku s kočkou níže.
Výhody formátu JPEG:
- Menší velikost souborů: na paměťovou kartu a disky se vám vejde víc fotek.
- Hotový výstupní formát univerzálně použitelný (připravené ke sdílení, na web, na sociální sítě).
- Fotky dál nemusíte upravovat v grafickém editoru, pokud nechcete.
- Automaticky aplikované úpravy fotky dané softwarem vašeho fotoaparátu mohou být výhodou.
- Formát vhodný pro začínající fotografy nebo pro ty, kteří šetří čas a na další stylizaci svých fotek v postprodukci si nepotrpí.
Nevýhody formátu JPEG:
- Zpravidla nižší kvalita výsledného snímku než které byste dosáhli úpravou z RAWu.
- Kvůli kompresi chybí část obrazových dat ve fotce.
- Ztrátové změny s každým uložením JPEG. Změny po editaci JPEGů například v programu GIMP jsou nevratné – manipulujete přímo jednotlivými pixely. A navíc s každým uložením souboru JPEG část dat ztrácíte, čímž dále snižujete kvalitu fotografie.
- Omezené možnosti dodatečných úprav snímků. Nejde jen o kreativní úpravy kvůli absenci detailů, ale taky o opravy: napravit přepálené nebe na fotce v JPEGu už je prakticky nemožné.
- Automatické úpravy fotky dané softwarem vašeho fotoaparátu mohou být nevýhoda, pokud to sami z RAWů dokážete podle svých představ lépe.

Proč fotit do RAWu
Profesionální fotografové fotí rádi do RAWu. Není to žádné elitářství (i když internetové diskuse mohou někdy naznačovat opak), ale jednoduše větší jistota, že se dílo povede. Představte si například svatebního fotografa. Novomanželský polibek, dojatí hosté, momentka u krájení dortu, bujaré veselí po setmění. To jsou neopakovatelné okamžiky, které by měl profík zachytit na výbornou.
Někdy se ale i mistr tesař utne a rázem je na světě přepal kvůli špatně nastavené expozici nebo nepříznivým světelným podmínkám. I to se dá však napravit, když fotíte do RAWu. Ze surového snímku bude možné vytáhnout detaily ze stínů nebo snížit světlé přepaly. Klienti mohou očekávat také jistou kreativitu. Kreativní vizi může fotograf realizovat díky focení do RAWu stylizací snímků v postprodukci – korekcí barev, retuší, vinětací.
Výhody formátu RAW:
- Vysoká obrazová kvalita: RAW obsahuje všechna data ze snímače pro následnou editaci a export do výsledného formátu.
- Snadné opravy chyb při focení (vyvážení bílé, expozice) díky zachování dat v nejsvětlejších a v nejtmavějších částech fotografie.
- Bezztrátová úprava: veškeré úpravy na snímku například v programu Lightroom provádíte bezztrátově – nevratné zásahy do originálu nehrozí. Máte k dispozici historii úprav a výstupních verzí téže fotky si můžete vyrobit, kolik jen chcete.
- Kreativní svoboda při úpravách v postprodukci. Zkušený uživatel programu na editaci fotografií může dosáhnout kvalitnějšího a zajímavějšího výsledku, než je defaultní JPEG.
Nevýhody formátu RAW:
- Větší datová velikost: RAWy jsou výrazně větší a mohou brzy zahltit úložiště na kartě nebo na disku.
- Potřeba dalšího zpracování („vyvolání“). Formát RAW nelze použít jako výstupní formát. Po základních úpravách je třeba jej převést do formátu JPEG nebo třeba PNG.
- Surové snímky ze snímače vypadají většinou hůře než defaultní JPEG. Nejhorší bývá výrazný šum.
- Nutnost ovládat grafický editor pro úpravu RAWů. Úprava fotek v postprodukci může být náročná a zabírá čas.

Praktické tipy pro začínající fotografy
Tip č. 1: Na samém začátku foťte jen do JPEG. Spolehlivě vás zaměstnává expoziční trojúhelník, někdy se mu také říká Svatá trojice fotografie: clona, čas a ISO. Nastavení uvnitř fotoaparátu a výběr témat k focení vám také zaberou dost času. Spousta snímků bude zákonitě focena stylem pokus-omyl. Zcela vám zatím postačí fotit do JPEG.
Tip č. 2: Čtěte si rady na internetu, ale přemýšlejte vlastní hlavou. Nemohu se ani dopočítat, kolikrát jsem se dočetla, že každý má fotit pouze do RAW (a samozřejmě jen v manuálním režimu). Se školskou poslušností jsem se tím řídila, aniž bych rozuměla proč. Duch svatý mě neosvítil, a tak mi obojí přineslo problémy, které jsem musela řešit příliš brzy.
Tip č. 3: Co vám o focení do RAW nikdo neřekne. Nevyřčeno zůstane, že se vám na paměťovce objeví záhadné velké soubory, které nijak nejdou otevřít. Když je otevřete, zděsíte se. Dan ze Šum svistu by na vás byl hrdý. Jaký program na úpravu a „vyvolání“ RAW vybrat? Kolik stojí? Jak se v něm naučím? Mám výkonný počítač? Jak fotky třídit, zálohovat?
Tip č. 4: Později lze fotit do JPEG a zároveň do RAW. Vezměte si surový RAW a JPEG téže fotky a přemýšlejte, co na fotce u JPEGu výrobce vašeho foťáku upravil a jak ho můžete překonat. Porovnávejte grafické programy. U zvlášť milých fotek nemažte RAWy – jednou ze svých oblíbených úprav a filtrů vyrostete (věřte mi). Zuřivě byste pak hledali originální RAW.
Tip č. 5: Foťte již pouze do RAW :o) Doporučuji komprimovaný RAW. Jakmile z RAWů chrlíte pěkné fotky a postprodukce vás baví, dává smysl v této fázi fotit skutečně pouze do surového formátu. Místo můžete ušetřit tím, že zvolíte speciální komprimovaný RAW (u Canonu se jedná o C-RAW). Rozdíl v kvalitě oproti plnému RAWu je zanedbatelný.

Doporučení závěrem
Místo temné komory (angl. darkroom, poznámka redakce) :o) obývám temnou pracovnu a v Lightroomu vyvolávám své digitální negativy. Pousmívám se. S vývojem technologií ušla i fotografie kus cesty. Zpřístupnila se mnoha lidem. Proměnila se vlivem sociálních médií. Podstata ale zůstává stejná – základní ingrediencí fotografie bude vždy světlo a zachycený příběh slovy nesdělitelný.
Zkoumejte a hrajte si. Vybírejte grafické programy, porovnávejte, vztekejte se, radujte se. Výsledné poznání a kvalitní fotografie vytvořená dle vašeho jedinečného cítění za to stojí. Buďte připraveni do focení investovat taky čas. Dost času. Nejen na procházkách s podzimní mlžkou, ale taky ten před obrazovkou. Pamatujte, že není jedna univerzální správná cesta. Vyberte si, co vyhovuje vám, vašim zkušenostem a stylu focení.
Víte, že vašich prvních 10 000 fotografií je vašich nejhorších? Parafráze slavného citátu Henriho Cartier-Bressona vás neměla odradit. Právě naopak. I kdybyste totiž o všechny fotky přišli (no ale chraň Bůh, že?), to nejcennější vám zůstává. S každým snímkem poznáváte svět jinak, přemýšlíte jinak. Stáváte se lepším fotografem a pozorovatelem.
A to platí pro snímky všech grafických formátů. :o)
Tak ať vám to fotí!
Slečna Amarylka
